Girne 2. Bölge Emirnamesi Bildirisi

girne

KİYED, 29.07.16 tarihli Girne Belediyesi ziyaretinde, Girne’de Zeyko yağ fabrikası olarak bilinen ve şu anda turistik tesis inşaatı yasal hakları ihlal eder durumdaki proje ile ilgili bilgi almıştı. Yine Girne belediyesinin daveti üzerine 16.08.16 tarihinde 5 Belediyenin ortak düzenlediği Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği kapsamındaki bilgilendirme ve görüş alma toplantısına da katıldık. Dernek olarak; gayri yasal bir yapıyı yasallaştırmak ve aynı zamanda, Girne’ye mimari açıdan faydası değil zararı olacak yeni projelerin ‘yatırım’ adı altında önünün açılacağı bir emirnamenin kabul edilemeyeceğini, bir yıldan kısa bir sürede tamamlanacak olan Girne İmar Planı’nın kesinlikle beklenmesi ve yatırım planlarının bunun ışığında şekillenmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Girne gerek tarihi dokusu, konumu ve gerekse doğası ile Dünya’da eşi bulunmaz şehirlerarasında olup bu özelliklerine layık yatırımları hak etmektedir. Ülke ekonomisine katkı sağlayan turizm yatırımları tabii ki bizler için büyük önem taşımaktadır. Fakat yapılacak yatırımları sürdürülebilir kılan; bu yatırımların doğru planlama ve alt yapı ile yapılmasıdır. Bu yatırımlar, hem yatırımcı, hem ülke ve hem de kamu yararına ancak bu şekilde fayda sağlar.

İhtiyaç duyduğumuz ve tarifini yaptığımız bu yatırımların gerçekleşebilmesi için; yatırımcıya bürokratik engel yaratmadan, oyalamadan, yatırımcıya makul süre içerisinde kazanç yaratacağını gösteren, yatırımcı dostu, onu dışlayan değil kucak açan, yatırımcının dünyada başka alternatifleri olduğunu bilen ve yatırımcının bir başka tercih kullanabileceğini bilerek hareket eden , fakat ayni zamanda yatırımcının da yerli insanların değerlerine saygı gösteren, yerli insanlara karşı değil, onlarla birlikte hareket edecek olan yatırımcı değerlerinin harmanlanmasını sağlayan bir anlayış ve işleyen sisteme ihtiyaç vardır. Sadece, arazi kullanım planlaması, ulaşım planlaması, imar gelişme kontrol kriterlerini ön plana çıkaran ve sadece ve sadece bu platformda ısrarını sınırlamayarak yatırımcı değerleri ile yerel halkın değerlerine dengeleyip buna önem vererek yürüten bir demokrasi içerisinde yapılanmış şehircilik anlayışı istiyoruz.

Şehirlerin geleceğinin 3-5 kişinin rant sağlamasına yönelik değil, şehrin konumu, dokusu ve doğasının korunmasına yönelik şekillenmesi gerektiği inancındayız, bunun örneklerinin de Dünya’da mevcut olduğunun altını çizmek isteriz.
KİYED’in talebinin; emirnamelerle değil yukarıda açıkladığımız değerlere sahip çıkan bir şehircilik anlayışı ve imar planlaması olduğunun altını çizerek belirtmek isteriz ki, ancak bölge halkının, STÖ’lerin görüşlerini dikkate alan ve şehrin ihtiyaçlarını gözeten bilirkişilerin hazırlayacağı İmar Planları ile şehirler sağlıklı ve demokratik olarak gelişir.

Buna ek olarak Girne Belediye’sini, söz konusu yasa ihlali ile ilgili olarak; mühür kırma ve yasa dışı kat inşa etme eylemlerini, hukuki haklarını kullanarak kaçak yapıyı yıkmaya ve yasadaki yaptırımının da uygulanması istemi ile suç duyurusunda bulunmaya davet ediyoruz. Ellerinde bulundurdukları bu yasal hakkı kullanmamaları durumunda bu mevzuda görevlerini yapmadıklarını ve iyi niyetin ötesine geçtiklerini düşüneceğimizi ve bu konunun takipçisi olacağımızı bildirmek isteriz.

21.08.2016

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s